2025. június 12., csütörtök

Gyógyító növények az otthoni terápiás kertben


Gyógyító növények az otthoni terápiás kertben

Kezd elég elfogadott lenni az az álláspont, mely szerint sok krónikus betegség alapja a felborult bélflóraegyensúly. Az emberi bélflóra akkor tud egészségesen működni, ha elég nagy a biodiverzitása, azaz minél nagyobb a fajgazdagsága. Ha túl egyoldalúan táplálkozunk, csökken a bélflóránk fajgazdagsága. Abban, hogy pontosan mit együnk, vagy mit ne együnk a sokféle gyógyító diéta nem ért teljesen egyet, de azt minden táplálkozási irányzat javasolja, hogy együnk minél többféle (lehetőleg bio minőségű,  idény) zöldséget, gyümölcsöt.

A zöldségeket, gyümölcsöket a következő csoportokba sorolhatjuk: zöldlevelesek,  színes zöldségek, kéntartalmú zöldségek, hüvelyesek, bogyós gyümölcsök, egyéb gyümölcsök. A gyógy- és fűszernövényeknek a nevükben is benne van az egészségre gyakorolt kedvező hatása, de egyre népszerűbbek az ehető vadnövények, az ehető virágok is. Ezekből a növény csoportokból jó, ha minél többfélét tartunk az otthoni terápiás kertünkben, és rendszeresen fogyasztjuk őket.

A mi kertünkben a következő, a fent említett csoportokba sorolható növények vannak:   mángold, sóska, tépősaláta, fejessaláta, jégsaláta, rukkola (zöldlevelesek), sárgarépa, batáta, sütótök, cékla, paradicsom, paprika, cukkini, uborka, retek, burgonya (színes zöldségek), fokhagyma, lila hagyma, vörös hagyma, toszkán kel (kénesek), málna, szeder, piros ribizli, sárga ribizli, fekete ribizli, egres, josta, eper, szőlő, bodza (bogyós gyümölcsök), alma, körte, szilva, sárgabarack, meggy, cseresznye, birs, naspolya, füge, sárgadinnye (egyéb gyümölcsök), oregánó, zsálya, rozmaring, kakukkfű, citromfű, borsikafű, francia tárkony, bazsalikom, petrezselyem, zeller (gyógy- és fűszernövények), csalán, pitypang, cickafark, porcsin (ehetö vadnövények), körömvirág, ibolya (ehető virág). Ezek mind nagyon kevés energiaráfordítással, viszonylag egyszerűen termeszthető növények.

Érdemes újabb és újabb ezekbe a csoportokba sorolható növényeket megkóstolni, és ha ízlik, és jól bírja az emésztőrendszerünk, megpróbálkozhatunk az otthoni termesztéssel is. Legyen minél nagyobb a kertünk biodiverzitása, különösen az ehető növényekre fektessünk nagy hangsúlyt, mert ezzel segítjük, hogy a bélflóránk összetétele is minél változatosabb legyen, a biodiverz bélflóra pedig kedvezően befolyásolja az immunrendszerünket, az emésztésünket, vagyis az egészségi állapotunkat.

Ajánlott irodalom ehető növényekről és gyógyhatásaikról:

Gabriele Bickel: A gyógyító kert

Greens of Daisy: A természet kincsestára

Dr. Paul Seits: Kis kerti patika

Marie-Claude Paume: Ehető vadnövények

Varró Aladár Béla: Magyar fűszeres növények termelése, gyűjtése, alkalmazása

 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Befejezés - A lassú kertészkedés dicsérete

  Befejezés – A lassú kertészkedés dicsérete   Egy éve kezdtem írni a kertterápia otthon blogot: https://kertterapiaotthon.blogspot.com/...