Gyógyító növények az
otthoni terápiás kertben
Kezd elég
elfogadott lenni az az álláspont, mely szerint sok krónikus betegség alapja a
felborult bélflóraegyensúly. Az emberi bélflóra akkor tud egészségesen működni,
ha elég nagy a biodiverzitása, azaz minél nagyobb a fajgazdagsága. Ha túl
egyoldalúan táplálkozunk, csökken a bélflóránk fajgazdagsága. Abban, hogy
pontosan mit együnk, vagy mit ne együnk a sokféle gyógyító diéta nem ért
teljesen egyet, de azt minden táplálkozási irányzat javasolja, hogy együnk minél
többféle (lehetőleg bio minőségű, idény)
zöldséget, gyümölcsöt.
A zöldségeket,
gyümölcsöket a következő csoportokba sorolhatjuk: zöldlevelesek, színes zöldségek, kéntartalmú zöldségek, hüvelyesek,
bogyós gyümölcsök, egyéb gyümölcsök. A gyógy- és fűszernövényeknek a nevükben
is benne van az egészségre gyakorolt kedvező hatása, de egyre népszerűbbek az
ehető vadnövények, az ehető virágok is. Ezekből a növény csoportokból jó, ha
minél többfélét tartunk az otthoni terápiás kertünkben, és rendszeresen
fogyasztjuk őket.
A mi
kertünkben a következő, a fent említett csoportokba sorolható növények vannak: mángold,
sóska, tépősaláta, fejessaláta, jégsaláta, rukkola (zöldlevelesek), sárgarépa,
batáta, sütótök, cékla, paradicsom, paprika, cukkini, uborka, retek, burgonya
(színes zöldségek), fokhagyma, lila hagyma, vörös hagyma, toszkán kel
(kénesek), málna, szeder, piros ribizli, sárga ribizli, fekete ribizli, egres,
josta, eper, szőlő, bodza (bogyós gyümölcsök), alma, körte, szilva,
sárgabarack, meggy, cseresznye, birs, naspolya, füge, sárgadinnye (egyéb
gyümölcsök), oregánó, zsálya, rozmaring, kakukkfű, citromfű, borsikafű, francia
tárkony, bazsalikom, petrezselyem, zeller (gyógy- és fűszernövények), csalán,
pitypang, cickafark, porcsin (ehetö vadnövények), körömvirág, ibolya (ehető
virág). Ezek mind nagyon kevés energiaráfordítással, viszonylag egyszerűen
termeszthető növények.
Érdemes újabb
és újabb ezekbe a csoportokba sorolható növényeket megkóstolni, és ha ízlik, és
jól bírja az emésztőrendszerünk, megpróbálkozhatunk az otthoni termesztéssel is.
Legyen minél nagyobb a kertünk biodiverzitása, különösen az ehető növényekre
fektessünk nagy hangsúlyt, mert ezzel segítjük, hogy a bélflóránk összetétele
is minél változatosabb legyen, a biodiverz bélflóra pedig kedvezően
befolyásolja az immunrendszerünket, az emésztésünket, vagyis az egészségi
állapotunkat.
Ajánlott irodalom ehető
növényekről és gyógyhatásaikról:
Gabriele Bickel: A gyógyító kert
Greens of Daisy: A természet
kincsestára
Dr. Paul Seits: Kis kerti patika
Marie-Claude Paume: Ehető
vadnövények
Varró Aladár Béla: Magyar
fűszeres növények termelése, gyűjtése, alkalmazása
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése